Co jesz? To pytanie pada najczęściej kiedy opowiadam, że karmię piersią a Chimuś nie lubi się z niektórymi produktami. Ba! Ze wszystkimi, które mają w składzie białko krowie lub jaja, a to już całkiem sporo biorąc pod uwagę, że prawie wszędzie pakują mleko, serwatkę, jaja w proszku.

Na brak apetytu nie narzekam, chuderlakiem też nie jestem więc coś tam jednak jem. A że zwierzęciem wygodnym jestem, zabieganą mamą i do tego smakoszem to lubię potrawy szybkie, smaczne, a także takie, które starczą przynajmniej na dwa obiady 🙂 Dlatego uwielbiam gotować Zupę Jaglaną z przepisu mojej mamy, wzbogaconą o mleczko kokosowe co by nadać kremowy smaczek. Polecam dla wszystkich, nawet Małże powinni być zadowoleni gdyż zupa jest sycąca, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze – bardzo zdrowa!


Zupa Jaglana

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej
– włoszczyzna, ewentualnie dowolna mrożonka warzyw
– płatki czosnku według uznania
– słodka i ostra papryka
– sól pieprz
– mleczko kokosowe

Wykonanie:

Przepłukać kaszę jaglaną wrzącą wodą (dzięki temu pozbędziemy się goryczki), wrzucić do garnka warzywa, przepłukaną kaszę, zalać wodą według uznania – jeśli chcemy mieć gęstą zupę to tylko 5 cm ponad poziom warzyw&kaszy. Gotować całość około 25-30 min. Dorzucić płatki czosnku, szczyptę słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz, chwilę zagotować. Następnie wlać całą puszkę mleczka kokosowego, pogotować chwilkę i gotowe 🙂 Zupa świetnie smakuje z pestkami prażonego słonecznika lub dynią. Enjoy!


JAGLANA ZUPA