Przyznaję bez bicia, owijania w bawełnę i chowania głowy w piasek. Jestem tartomaniaczką. Na słodko, słono, na cieście kruchym, francuskim. A w kuchni nie lubię niespodzianek dlatego zazwyczaj przygotowuje te cudowności sama. Rzadko zdarza mi się jeść dobre tarty w knajpkach wszelakich bo najpierw jem oczami i często wystarczy mi jedno spojrzenie żeby wiedzieć, że niekoniecznie to jest coś, co bym chciała wpakować ze smakiem w otwór gębowy.

Tarta z truskawkami to absolutnie letnia klasyka. W tej wersji poznałam ją dzięki mojej szwagierce, która jak jeszcze byłam w dwupaku przywiozła ją do nas w pewne niedzielne popołudnie (dziękuję NiNu :*). Baba w ciąży + truskawkowa tarta z puszystym serkiem mascarpone i idealnie kruchym, maślanym cieście = zanik tarty w ekspresowym tempie.

Oryginalny przepis znajdziecie TU, ale ja nie robiłam musu truskawkowego, tradycyjnie już dla mojego pieczenia zmniejszyłam ilość dodawanego cukru i dołożyłam jagody. Tarta znikła w ciągu godziny 😀


Tarta truskawkowo-jagodowa z serkiem mascarpone

Składniki:

Ciasto:

– 200 g mąki pszennej
– 50 g cukru
– szczypta soli
– 125 g masła

Nadzienie:

– miks owoców – truskawki + jagody – wedle uznania
– 250 g serka mascarpone
– 50 g cukru
– 250 ml śmietanki kremówki


Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę, cukier, sól i masło wymieszaj w misce tak by powstały zbite grudki, a następnie wyrabiaj ciasto by powstała gładka masa. Naczynie do tarty posmaruj cienko masłem i wyłóż ciasto – najlepiej paluchami centymetr po centymetrze 🙂 Następnie podziuraw dno ciasta kilka razy widelcem i schłodź w lodówce przez pół godziny. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż ciasto do piekarnika na około 20 minut. Najlepiej zerkać co jakiś czas bo może się wcześniej zarumienić.

W oryginalnym przepisie, jak i w wielu przepisach na tarty jest wzmianka o tym, że trzeba położyć folię i fasolę/ryż na ciasto żeby się nie pofalowało w czasie pieczenia. No cóż, ja nigdy tego nie robię i żyję, ba! tarty nadal wyglądają super, ale jakby co – ostrzegałam 🙂

Nadzienie:

Zmiksuj mascarpone z cukrem (delikatnie). Ubij śmietankę, a następnie wymieszaj z mascarpone. Krem nakładamy na naszą tartę, na wierzch układając owoce – połówki truskawek + jagody. Najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, ale wiecie jak to bywa… Acha, później mascarpone może stać max dobę w lodówce, ale wierzcie mi – zniknie znacznie szybciej! 🙂


Tarta z truskawkami2